اگر در زمینه بازاریابی محتوا قدری تحقیق کرده باشید، حتما می دانید که بنا کردن کسب و کار تان در زمینی که مال خودتان نباشد، (مانند فیسبوک و توییتر و اینستاگرام) ایده چندان مناسبی نیست.
اما با این وجود نمی توانیم این پلتفرم ها را به کلی فراموش کرده و هیچ گاه از پتانسیل های بالای شان استفاده نکنیم. همیشه می توانیم با حفظ استقلال کسب و کار مان، از دیگر کسب و کار ها نیرو گرفته و پیشرفت کنیم.
پیشنهاد مطالعه: کدام شبکه اجتماعی برای کسب و کار شما مناسب است؟
در این مطلب می خواهیم 6 اصل اساسی در بازاریابی شبکه های اجتماعی را برایتان بازگو کنیم. همراه فریش تم باشید.
پایگاه مرکزی خود را تعیین کنید
اصلی ترین بخش فعالیت آنلاین شما، وبسایت تان است. این مساله را از همان ابتدا در نظر بگیرید و مرکز فرماندهی تان را در قلب نیرو های دشمن بر پا نکنید.
شما می توانید در وبسایت خود، تجربه کاربران را هر طور که می خواهید رقم بزنید. چون تمامی اختیارات طراحی و کارکرد را دارید و هیچ کس نمی تواند محدود تان کند.
در وبسایت باید طوری به تولید محتوا بپردازید که نشان دهید کار خود را بلدید. اصلی ترین خبر ها و اتفاقات و مقالات باید ابتدا در وبسایت منتشر شوند که مشخص شود قلب تپنده استراتژی آنلاین تان کجاست.
رفع و رجوع مشکلات کاربران نیز می تواند در وبسایت انجام بگیرد.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد شما و کسب و کارتان، کاربر باید بداند که مجبور است به وبسایت رجوع کند.
چه کسی به عنوان “چهره” کسب و کار شما معرفی خواهد شد؟
اگر می خواهید از پلتفرم هایی مانند توییتر و فیسبوک و اینستاگرام استفاده کنید، باید یک “انسان زنده” را به عنوان چهره شاخص در برابر کاربر قرار دهید.
هیچ کاربری نمی خواهد در صفحه شما با یک ربات زبان نفهم سنگ دل مواجه شود.
در مقابل اگر مطمئن باشد با یک انسان روبروست و می تواند با او ارتباط برقرار کند، حس خوبی نسبت به نام تجاری تان پیدا خواهد کرد.
مخاطبان احتمالی شما کدام صفحه ها را دنبال می کنند؟
شبکه های اجتماعی برای این مقصود طراحی شده اند که به مردم اجازه دهند به آسانی دور هم جمع شوند. طبیعت ما این طور است که اگر بخواهیم جایی جمع شویم و در انتخاب آن “جا” آزاد باشیم، به دنبال جمع هایی خواهیم گشت که بیشترین همخوانی را با ما و سلیقه های مان داشته باشند.
به این ترتیب وقتی در یک شبکه اجتماعی می بینیم 10 هزار نفر یک صفحه را دنبال می کنند، می توانیم نتیجه بگیریم که لااقل در یک زمینه، سلیقه مشترک دارند.
اگر بتوانید به درستی نیاز های مشتریان تان را تشخیص دهید، دانستن این که در کدام صفحه ها یافت می شوند، چندان دشوار نخواهد بود.
یک پلتفرم اصلی انتخاب کنید
دوباره، باید تحقیق کنید و ببینید مشتری های احتمالی تان کجا ها هستند – یعنی در کدام شبکه اجتماعی یافت می شوند.
اگر خودتان از توییتر خوشتان می آید، ولی مشتری هایتان ساعت های زیادی را در فیسبوک سپری می کنند، بهتر است سلیقه خود را کنار گذاشته و به سلیقه مشتری توجه کنید.
نکته دیگری هم که باید در نظر بگیرید، این است که هر یک از شبکه های اجتماعی محتوای مخصوص خود را طلب می کنند. برای مثال اگر کسب و کار تان به گونه ای است که امکان انتشار محتوای تصویری وجود ندارد، نباید در اینستاگرام اکانت داشته باشید و فعالیت کنید.
زمان خود را سهمیه بندی کنید
اگر از همان ابتدا تصمیم نگرفته باشید که چه میزان از زمان خود را صرف شبکه های اجتماعی خواهید کرد، تقریبا تمام زمان تان اشغال خواهد شد.
بهتر است برای فعالیت های خود در شبکه اجتماعی مورد نظر، یک سقف زمان در نظر بگیرید و هیچ گاه فرا تر از آن نروید.
این نوع پلتفرم ها طوری طراحی شده اند که بتوانند کاربر را ساعت ها مشغول خود کنند، بدون این که بداند چقدر زمان گذشته است. اهمیتی هم ندارد چقدر حرفه ای هستید؛ هیچ کس از این قاعده مستثنی نیست.
سئو را فراموش نکنید
وقتی وبسایت ما و یا وبسایت های دیگری را که همکار ما هستند، بررسی می کنید، شاید نا خود آگاه به این نتیجه برسید که سئو فقط مختص وردپرس است و در مورد شبکه های اجتماعی کاربرد ندارد. این طرز فکر به هیچ وجه صحیح نیست.
سئوی شبکه های اجتماعی نیز به اندازه سئوی وردپرس حائز اهمیت است.
بسیاری از اصول و ترفند های سئو در وردپرس، برای سئو در شبکه های اجتماعی نیز کاربرد دارند، پس بهتر است از دانش تان در آنجا نیز استفاده کنید.
این ها مواردی بودند که هنگام ورود به شبکه های اجتماعی باید می دانستید. البته تمام کار نیست و در آینده نیز بیشتر در این مورد صحبت خواهیم کرد.
امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد.
ارائه دهنده فریش تم : قالب وردپرس , پوسته وردپرس , آموزش وردپرس , سئو , آموزش سئو